Projekt „Danone + świetlica – zdrowe dzieci ,czysta i piękna okolica.” realizowany był od marca do końca czerwca 2009 roku. W tym projekcie nasi podopieczni obok spożywania posiłku poznawali szczegółowo zasady zdrowego żywienia, dowiedzieli się jak przygotować prosty posiłek nie psując jego wartości zdrowotnych i odżywczych oraz jak łączyć składniki. Ważne było również łączenie posiłku z porą roku, zbiorami charakterystycznymi dla danego miesiąca, czy z kalendarzem świątecznym.
Realizacja projektu przebiegała zgodnie z założeniami. Objęła swoją opieką stałą grupę 25 podopiecznych- dzieci i młodzieży w wieku szkolnym z terenu Stemplewa i okolic, najbardziej potrzebującej wsparcia i pomocy, zarówno tej w formie posiłku jak i pomocy w nauce, rozwoju, wskazywaniu wzorców życia społecznego. Połączyła we wspólnym funkcjonowaniu dzieci zdrowe i niepełnosprawne i stała się dla nich azylem spokoju, aktywności i bezpieczeństwa.
Każdy dzień miał swój stały cykl. Były to posiłki, w tym te wspólnie przygotowywane, odrabianie lekcji i pomoc w nauce, indywidualne i grupowe spotkania ze specjalistami , zajęcia tematyczne i rekreacyjno sportowe, zajęcia komputerowe. Na zajęciach sportowych dzieci uczyły się jazdy konnej, korzystały z siłowni ośrodka, współzawodniczyły w grach zespołowych i indywidualnych. Ważne były spotkania i zajęcia z pedagogiem i psychologiem. Rozmowy, filmy edukacyjne i wymiana poglądów oraz odgrywanie ról były okazją do poznania samego siebie, nauczenia się właściwego postępowania wobec innych, pozytywnego rozładowywania napięć i dokonywania właściwych wyborów. Dużym zainteresowaniem cieszyły się dodatkowe zajęcia z języka angielskiego i możliwość korzystania z komputerów i Internetu. Tam dzieci również wyszukiwały ważnych informacji tematycznych m.in. o zdrowym żywieniu.Dzięki aktywności twórczej świetlica ładnie wyglądała , mieliśmy aktualną dekoracje , plakaty i loga organizacji wspierających oraz upominki dla gości.
Cykliczne warsztaty kulinarne związane były z samodzielnym przygotowywaniem potraw, poznawaniem nowych przepisów i łączeniem żywienia z kolorem, porą roku oraz zdrowym stylem życia i sprawiały dzieciom
i młodzieży wielka radość. Nauczyły je samodzielności, współdziałania ,rozumienia zależności między własnym działaniem i zdrowiem Były też okazją do spotkań z ciekawymi ludżmi/ pielęgniarka, dietetyk panie
z SANEPIDUitp./,, starszym pokoleniem oraz do tematycznych wycieczek po placówkach ekologicznych
i zdrowotnych / piekarnia, oczyszczalnia, sady ekologiczne…/ ,a w świadomości dzieci ukształtowały pogląd, iż to od nich i ich działania zależy przyszłość ich i środowiska.
Zaczęliśmy projekt w marcu i skończyliśmy w czerwcu. Urodziny każdego miesiąca to była ewaluacja działań-warsztaty, prezentacje, pokazy i konkursy. Dużo radości i zabawy oraz wzajemnej wymiany poglądów
o zdrowym i smacznym żywieniu. Dzieci nauczyły się wtedy bezpiecznego korzystania z nowoczesnego sprzętu kuchennego.
Podczas realizacji zadań podopieczni świetlicy uczestniczyli w spotkaniach integracyjnych środowiskowych i sami organizowali takie spotkania z rodzicami, niepełnosprawnymi rówieśnikami , twórcami ludowymi i innymi gośćmi świetlicy. Prezentowali wtedy swoje umiejętności artystyczne, kulinarne i sportowe, pokazywali kroniki działań, rozdawali upominki, które sami przygotowali i nabierali wiary we własne możliwości oraz nauczyli się aktywnego udziału w życiu społecznym. Wspólne spotkanie wielkanocne było okazją do rozmów międzypokoleniowych i poznawaniem tradycji. Dzień Dziecka to była wspaniała zabawa sportowo warsztatowa. Tu zaprezentowali się rodzice.
Wspaniale udało się spotkanie podsumowujące- DZIEŃ RODZINY – w którym uczestniczyli goście, rodzice, przedstawiciele organizacji i samorządu. Najpierw prezentacja przedstawienia przygotowanego przez młodych podopiecznych, potem wspólne warsztaty kulinarne w grupach- wszyscy zakasali rękawy i powstały sałatki owocowe, desery, szaszłyki owocowo warzywne, babeczki wypełnione zdrowymi smakołykami z sadów. Szybkie sprzątnięcie i zastawienie stołów i wspólny posiłek. Rozmowy, podziękowania, prezentacja multimedialna na wielkim ekranie i jeszcze raz podziękowania dla wszystkich sponsorów. Potem pokazy jazdy konnej dzieci i wspólne zabawy sportowe wszystkich uczestników. Była chusta animacyjna, przeciąganie liny , biegi w workach. Na koniec wspólne ognisko. Szkoda ,iż nie dotarli na nie nasi przyjaciele fundatorzy projektu z firmy DANONE
Razem z informatykiem dzieci stworzyły dla nich prezentację multimedialną, a z wychowawcą książkę kucharską bogato ilustrowaną.
W wielu imprezach, a nawet w zajęciach warsztatowych uczestniczyły okazjonalnie dodatkowe dzieci z terenu gminy i podopieczni Specjalnego Ośrodka Szkolno Wychowawczego w Stemplewie , a to ułatwiało większą akceptację i zrozumienie osób niepełnosprawnych i ich potrzeb przez środowisko lokalne.
Wiele dodatkowych zajęć warsztatowych, specjalistycznych , środowiskowych było możliwe dzięki pracy wolontariackiej członków Stowarzyszenia, nauczycieli z SOSW w Stemplewie.
Posiłki jakie zapewniała świetlica dzięki projektowi i dożywienie na warsztatach kulinarnych było wielka pomocą dla rodziców , a wielkim wsparciem i atrakcją dla dzieci, Na wielu warsztatach nauczyliśmy również tego, jak przygotować proste, zdrowe i niedrogie posiłki.
Nad działaniami i realizacją projektu czuwała pani Ewa Krawczyk, główny pomysłodawca zajęć, pod okiem kierownika świetlicy i przy współpracy opiekuna stażysty pani Małgosi Horna oraz całej kadry instruktorskiej. Informacje o realizacji projektu można znaleźć na stronie Stowarzyszenia i świetlicy.
A.Bryzgalska